Archief Tentoonstellingen

Actueel

Op deze pagina vindt U een overzicht van actuele agendagegevens. Klik hier voor het stellen van vragen of het maken van opmerkingen.

Tentoonstelling Omzeild! Buitenplaats Beeckestijn en de komst van het Noordzeekanaal

1-4-2022 – De tentoonstelling Omzeild! Buitenplaats Beeckestijn en de komst van het Noordzeekanaal, gaat terug naar de 19e eeuw. Amsterdam zoekt een oplossing om zijn haven bereikbaar te houden. Een oud plan om een korte verbinding vanaf Amsterdam direct naar de Noordzee te maken wordt weer opgepakt. De vele meningen en twijfels over de haalbaarheid en betaalbaarheid van een zo groot project zijn te zien in de tentoongestelde oude, unieke documenten en handgekleurde lithografieën, afkomstig uit de collectie van Chiel de Weers*.

Buitenplaats Beeckestijn bijna in het Noordzeekanaal verdwenen
Als in 1865 de eerste spade het zand van de 7 km brede duinen bij Velsen in gaat, loopt de route van het kanaal dwars door Buitenplaats Beeckestijn. Deze tentoonstelling licht een tipje van de sluier op waarom waarschijnlijk de buitenplaats uiteindelijk omzeild is en een ‘knik’ in het kanaal komt.

*Bijzondere documenten en litho’s uit de collectie van Machiel (Chiel) de Weers (2012 +) vormen de basis van deze tentoonstelling. Als Managing Director van meerdere stuwadoorsbedrijven in IJmuiden had hij grote interesse in het Noordzeekanaal, mede omdat zijn familie destijds nauw betrokken was bij de aanleg o.a. als opzichters en kolenleveranciers. De collectie is in bruikleen gegeven door Joke, Paul en Roel, de kinderen van Chiel en Carla de Weers-Verhoeff (2007+), waarvoor dank!

De tentoonstelling is inbegrepen bij het ticket voor Museumhuis Beeckestijn. Zie voor openingstijden en ticket de website van Hendrick de Keyser

 

 Maandelijkse rondleiding Huis en Tuinen Buitenplaats Beeckestijn.

Iedere 1e en 3e zondag van de maand is er een rondleiding door huis en tuinen van Beeckestijn, van 11.00 – 12.45, georganiseerd door Hendrick de Keyser en Natuurmonumenten. Aanmelden voor de rondleiding bij Natuurmonumenten. 

 

 

 

Tentoonstelling ‘Anthologie’

Het hoofdhuis van de historische Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid, herbergt van 14 april tot en met 1 juli de bijzondere tentoonstelling ‘Anthologie’.

De titel ‘Anthologie’ (bloemlezing), sluit goed aan bij de fraaie tuinen van Beeckestijn waar de Vereniging Natuurmonumenten het afgelopen najaar met behulp van scholieren en vrijwilligers meer dan 40.000 stinzenbollen heeft ingeplant. In het huis wordt het begrip ‘Anthologie’ op een bijzondere manier door de deelnemende kunstenaars ingevuld: Oude tulpenfoto’s, bloemstillevens, een ‘verlies’, Aziatische bollen aangevuld met een ‘drama op de bosgrond’….

De deelnemende Kunstenaars, allen fotografen
Margriet Smulders, Henze Boekhout, Piet van Leeuwen, Harold Strak, Hanny Suidgeest en (postuum) Leendert Blok. Leendert Blok is vertegenwoordigd middels zijn foto’s uit de collecties van Liesbeth van der Maat, Henze Boekhout en Piet van Leeuwen.

Deze tentoonstelling kwam mede tot stand dankzij de steun van Vereniging Hendrick de Keijser, Vereniging Natuurmonumenten en Zerp Galerie Rotterdam.

Samenstelling en productie: Bianca Vooges, curator Beeckestijn

‘Anthologie’
14 april t/m 1 juli 2018

Typografie en fotografie afbeelding: Henze Boekhout (Titel: ‘Ventilatora’, lambda print, 2006).

Tentoonstelling Amulet

Stichting Beeckestijn presenteert van 13 januari t/m 8 april 2018 de tentoonstelling ‘Amulet’.

In deze afwisselende expositie wordt werk getoond van Eli Content (vloersculptuur, schilderijen), Lynne Leegte (sculptuur, fotografie), Lara de Moor (schilderijen), Jos de l’Orme (houtsneden) en Luuk Wilmering (foto-collages, mixed).

Het onderbewustzijn wakker geschud door beelden uit de ziel, maakt dat de tijd zich in een andere volgorde kan voortbewegen. Een amulet wordt op persoonlijke ingeving, vaak gemaakt van natuurlijk materiaal. Het is een bescherming tegen, en een bezwering van, negatieve krachten van buitenaf. In de 18de-eeuwse kamers valt het diffuse licht door de hoge ramen binnen; de Buitenplaats Beeckestijn in wintertijd’.

Samenstelling en productie: Bianca Vooges, curator Beeckestijn.
Courtesy: Galerie Onrust, Amsterdam, RonLangArt, Amsterdam en Reuten Galerie, Amsterdam.
Typografie en fotografie: © Henze Boekhout

Felicitatie

Het Bestuur en de vrijwilligers van Stichting Beeckestijn feliciteren Vereniging Hendrick de Keyser van harte met haar 100-jarig bestaan!

Loading...