Feestdagen
Het Bestuur van de Stichting Beeckestijn en haar vrijwilligers wensen u gezellige Kerstdagen en een bijzonder goed 2018!!
Tentoonstelling Parabool
Van 8 oktober t/m 7 januari 2018 is deze tentoonstelling bij ons te bezoeken. Deelnemende kunstenaars zijn: ADAM COLTON, LON GODIN, LOUISE DE Haan, ANTTI LAITINEN, CLAUS-PIERRE LEINENBACH, SUSANNA MAJURI, en TONNEKE SENGERS.
‘Raaklijnen bestaan niet alleen tussen mensen. In de tentoonstelling PARABOOL is het een stijlfiguur, waarbij ‘verdelen en verdiepen, doorkruisen en opvullen’ de confrontatie met elkaar aangaan. Combinaties kunnen leiden tot een nieuw fenomeen, n.l. inleving in een ongewone gedachtegang.
Bezoekers kunnen zien en daardoor ook ervaren wat deze kunstenaars voor ogen staat. Het is het koppelen van ruimte aan kunst: Beeckestijn transformeert met haar 18d-eeuwse stijlkamers de tijdgeest. Historische kamers met eigentijdse kunst.
Beeckestijn presenteert PARABOOL, ook tijdens de Kunstlijn Haarlem’.
Tentoonstelling Dubbelportret
Vanaf 8 juli bent u van harte uitgenodigd voor de duo-tentoonstelling ‘Dubbelportret’ van schilders Ričardas Vaitiekūnas en Emo Verkerk. Zij behoren ieder tot de belangrijkste kunstenaars van hun land. De tentoonstelling toont stillevens van Ričardas Vaitiekūnas (Litouwen) en portretschilderingen van Emo Verkerk (Nederland) die hij in opdracht maakte.
Ričardas Vaitiekūnas (1940) schildert in de traditie van het expressionisme, aan de hand van de gebeurtenissen in zijn leven. Hij maakt vooral landschappen en stillevens. Tijd, verval en de dood zijn belangrijkste onderwerpen en metaforen. In zijn stillevens komen regelmatig de klok, schedel of op schedels lijkende stenen voor. Kleur of de wisselwerking met kleuren is essentieel in zijn werk,
als mede zijn schildertechniek, dikke lagen olieverf over elkaar heen, waarbij hij vaak met het andere eind van de kwast tekent in de verf.
In het oeuvre van Emo Verkerk (1955) zijn de opdrachtportretten, waar hij misschien wel de grootst mogelijke lef toont, een genre apart. Het lijkt er op dat een opdracht hem in een richting beweegt, waarin alles is toegestaan en de schilderkunst de grote winnaar is. Elk portret is zijn eigen schilderkundige universum, waarin getrokken en geduwd wordt tot er een constructie staat die de afbeelding overstijgt. Wat de opdrachtgever in zijn handen krijgt is misschien niet waar hij of zij om gevraagd had, maar met zekerheid een ondubbelzinnige ode aan de verbeelding en de schilderkunst.
Curator: Tanya Rumpff | Productie: Bianca Vooges, coördinator tentoonstellingen Beeckestijn
‘Fameuze Dames’, Nieuw in de winkel!
Een leuk nieuw boek in onze winkel dat prima past bij de hoogtijdagen van Beeckestijn. Het is zeer recent verschenen. Het boek schetst een tijdsbeeld van Amsterdam en Londen aan het eind van de 18ede eeuw. Via het turbulente levensverhaal van de Amsterdamse uitgeefster Catharina Dóll wordt de lezer meegenomen in de wereld van de schrijfsters Betje Wolff en Aagje Deken, dichter Willem Bilderdijk en de naar Londen verbannen stadhouder Willem V. De diepere boodschap in deze roman is vrouwen aan te moedigen hun eigen pad te volgen en hun talenten te ontwikkelen. Schrijfster Cato van Aa kaart het thema van de (on) gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen uitgebreid aan.
Leuk is daarbij te weten dat hoofdstuk 17 in ‘Fameuze Dames’ is geïnspireerd door het bezoek van de auteur aan Beeckestijn ongeveer een jaar geleden. De Prijs? : Slechts € 15,95.
Tentoonstelling Birds of a Feather
Vanaf komende zondag bent u van harte uitgenodigd de nieuwe tentoonstelling ‘Birds of a Feather’ op Buitenplaats Beeckestijn te bezichtigen. De solotentoonstelling van schilder Heddy-John Appeldoorn verwijst naar een sterke verwantschap tussen de psyche van de schilder en zijn belevingswereld. Vogels en fabeldieren staan bij ‘Birds of a Feather’ centraal.
Appeldoorn schildert dwingende motieven, vaak gebaseerd op zijn tekeningen. Door het felle kleurgebruik en de snelle manier van schilderen, krijgen zijn schilderijen een wild karakter. Zijn werk is daarbij geïnspireerd door kunstenaars als Les Fauves en Der Blaue Reiter. Hij kiest voor een duidelijke verhaallijn in zijn schilderkunst, uit angst om te vervallen in vormeloosheid. Het vogelthema komt steeds terug, maar de vogels vliegen nooit.
De opening zal plaatsvinden op zondag 9 april van 15:00 – 17:00 uur, met een openingswoord door Johan Stuart van de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland.
Na afloop bestaat de mogelijkheid om samen met hem een wandeling te maken door de historische tuinen van Beeckestijn waarbij hij uitleg geeft over de vogels van diverse pluimage die worden aangetroffen.
Daarnaast heeft Brasserie Beeckestijn, speciaal voor de gehele duur van deze expositie, een menu samengesteld dat is geïnspireerd op ‘Birds of a Feather’.
Tentoonstelling Poppenhuis
Het ‘Poppenhuis’ is volwassen geworden, de poppen hebben menselijke trekjes gekregen en het speelgoed is buiten proporties gegroeid. De pop kan de gevoelens van een mens verwezenlijken, ze gaan een symbiose aan tijdens de kinderjaren, het speelgoed helpt de fantasiewereld op gang te brengen en zo de echte wereld te leren verkennen.
Beeckestijn zelf als poppenhuis, de stijlkamers vormen de speelkamers. Zo ontstaat een poppenhuis met andere invalshoeken dan een traditioneel poppenhuis, maar met dezelfde gebeurtenissen en een scherper randje! Dit poppenhuis, met werk van Corinne Bonsma, Mitsy Groenendijk, Andrew March, Gerard Polhuis en Eric van Straaten, is voor ” volwassenen” en oudere kinderen.
De tentoonstelling is te zien in het hoofdhuis van buitenplaats Beeckestijn, van donderdag 19 januari t/m zondag 2 april 2017.
Tekst, samenstelling en productie: Bianca Vooges