Huidige Tentoonstelling

Nieuws

De tentoonstelling Omzeild, Buitenplaats Beeckestijn en de komst van het Noordzeekanaal

De tentoonstelling Omzeild, Buitenplaats Beeckestijn en de komst van het Noordzeekanaal, gaat terug naar de 19e eeuw. Amsterdam zoekt een oplossing om zijn haven bereikbaar te houden. Een oud plan om een korte verbinding vanaf Amsterdam direct naar de Noordzee te maken wordt weer opgepakt. De vele meningen en twijfels over de haalbaarheid en betaalbaarheid van een zo groot project zijn te zien in de tentoongestelde oude, unieke documenten en handgekleurde lithografieën, afkomstig uit de collectie van Chiel de Weers*.

Buitenplaats Beeckensteijn bijna verdwenen in het Noordzeekanaal
Als in 1865 de eerste spade het zand van de 7 km brede duinen bij Velsen in gaat, loopt de route van het kanaal dwars door Buitenplaats Beeckestijn. Deze tentoonstelling licht een tipje van de sluier op waarom waarschijnlijk de buitenplaats uiteindelijk omzeild is en een ‘knik’ in het kanaal komt. Tentoonstelling is te bezoeken tijdens openingstijden van Museumhuis Beeckestijn en inbegrepen bij de prijs van ticket voor het huis. Zie voor openingstijden en tickets website Hendrick de Keyser

Huis Beeckestijn wordt  gelinkt aan huis Bartolotti in Amsterdam.

Huis Beeckestijn wordt gelinkt aan huis Bartolotti in Amsterdam
Huis Beeckestijn zal als Museumhuis gaan functioneren in samenhang met Museumhuis Bartolotti aan de Herengracht in Amsterdam. Vereniging Hendrick de Keyser heeft na onderzoek ontdekt dat de architectuur van Huis Beeckestijn, na de grote verbouwing/verfraaiing door de Familie Trip-Van Hoorn(eigenaar van B in 1716),  veel overeenkomsten heeft met de plattegrond van het huis van de familie  in Amsterdam. Het bijzondere/afwijkende in beide huizen is dat de beide (symmetrisch geplaatste) trappen achterin het huis werden gepositioneerd en de grote-/ontvangst- zaal aan de voorkant van het huis. Dat was in die tijd niet gebruikelijk. De trappen werden gewoonlijk in het midden van het huis geplaatst en de ontvangstzaal aan de tuin kant.

Tevens hebben een aantal bewoners van Huis Bartolotti Huis Beeckestijn als zomerverblijf bewoond,  te weten: de familie Nicolaes Corver (17eeeuw, in eigendom) en de familie Petrus Hendrik Holzman (vanaf 1883 als huurder).
Kortom genoeg lijntjes die Huis Beeckestijn en Huis Bartolotti met elkaar verbinden.

Hoe er te komen

Met de auto
Ga vanaf de A9 naar de A22, neem de vervolgens de afslag Velsen-Zuid/IJmuiden en volg de bordjes Beeckestijn.

Met de trein
Vanaf Station Driehuis, wandeling van 20 minuten: u arriveert aan de achterzijde van Beeckestijn, door de tuinen loopt u naar het hoofdhuis. Op station Driehuis is de ov-fiets beschikbaar.

Het huis is geopend voor bezoekers van donderdag t/m zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

Loading...