Huis Beeckestijn

Huis Beeckestijn

Buitenplaats Beeckestijn, Velsen Zuid, is een in zijn geheel bewaard gebleven grote buitenplaats, die in de 18 e eeuw is gesticht aan de duinrand in Kennemerland.
In de zestiende eeuw staat ongeveer op de plaats van het huidige Beeckestijn een hofstede. Het huis ontwikkelt zich in de loop der tijd van een eenvoudig huis tot een buitenplaats, gesticht als zomerverblijf van Amsterdamse regenten. Het landgoed ligt direct aan het water, het Wijkermeer, en is vanuit Amsterdam makkelijk per boot te bereiken. Sinds het begin van de 17de eeuw heeft de buitenplaats minstens zes verbouwingen en uitbreidingen ondergaan. Dit gebeurt in opdracht van de Amsterdamse regentenfamilies Corver, Trip en Boreel. De familie Boreel heeft de buitenplaats in haar bezit tot het midden van de twintigste eeuw.
Mede door de veranderende tijdsomstandigheden raakt het landgoed vanaf het begin van de twintigste eeuw in verval, maar gelukkig kan afbraak worden voorkomen, omdat de gemeente Velsen zich over het landgoed ontfermt. De gemeente is er uiteindelijk in geslaagd het landgoed met park en tuinen fraai te herstellen en voor het publiek open te stellen.

Vereniging Hendrick de Keyser en Stichting Beeckestijn

Sinds mei 2007 is Vereniging Hendrick de Keyser eigenaar van het huis en de bijgebouwen. Met de verkoop van het huis aan Vereniging Hendrick de Keyser is ook Stichting Beeckestijn in het leven geroepen. Deze stichting heeft tot taak om de begane grond van het monumentale huis voor publiek toegankelijk te houden. 
Enkele stijlkamers, de centrale hal van het huis en het koetshuis kunnen worden gehuurd voor bijeenkomsten, bijvoorbeeld: huwelijksvoltrekking, recepties, exclusieve borrel, feest of private diner.
De ruimtes op de eerste verdieping worden verhuurd voor zakelijk gebruik of als vergaderplek.
Regelmatig (1x per maand) zijn er georganiseerde rondleidingen door het huis, vaak gecombineerd met rondleiding door tuin/park. Rondleidingen op aanvraag zijn ook mogelijk.

Loading...