Nieuws

Vernieuwde  bloemenwaaier officieel geopend 

17-4-2019 – Woensdag 17 april opende Natuurmonumenten de herstelde bloemenwaaier op Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid.
Historische beplanting 
De fraaie bloemenwaaier op Beeckestijn heeft dit voorjaar beplanting gekregen uit de periode van de oorspronkelijke aanleg, de 18e eeuw. De beplanting is daarbij zo gerangschikt dat de bloei gedurende de seizoenen van binnen naar buiten verloopt. In het centrum van de bloemenwaaier komen de vroegst bloeiende soorten en aan de buitenzijde de laatbloeiers. De groepjes planten worden gecombineerd met een bodembedekker, zodat de bloemenwaaier ook de rest van het seizoen aantrekkelijk is.
Bloemenwaaier op Beeckestijn uniek
Oorspronkelijke versie van de cirkelvormige bloemenwaaier is omstreeks 1745 door de toenmalige eigenaar Jacob Boreel Jansz. aangelegd om te pronken met zijn bijzondere plantencollectie. Ronde bloementuinen waren in deze periode vrij gebruikelijk, maar de vorm van de bloemenwaaier op Beeckestijn met zijn gedraaide bloembedden is uniek. Zo’n zeldzame bloemenwaaier is verder alleen te vinden op paleis Huis ten Bosch in Den Haag, ontworpen door Huybert van Straalen in 1778. Formeel aangelegde tuinen bevatten vaak symbolische verwijzingen. De gedraaide vorm van de perken zou hier een verwijzing kunnen zijn naar de wentelende zon.
 

Nieuws

Beeckestijn gaat weer open op 1 maart 2019!

22-2-2019: Zoals eerder bekend was, gaat het grote huis van buitenplaats Beeckestijn onderdeel worden van het Museumhuizen plan van de eigenaar, Vereniging Hendrick de Keyser (HdK). Achter de schermen wordt daar hard aan gewerkt. Beeckestijn wordt in eerste instantie een ‘Museumhuis Verdieping’ dat ondersteunt wat in HdK Museumhuizen te zien is.

In Beeckestijn zal de nadruk komen te liggen op interessante facetten, zoals bijvoorbeeld het stucwerk, de slaapkamer boven en de bijzondere marmeren vloer in de hal.
Uitgangspunt van het HdK team, dat aan Beeckestijn werkt, is dat wat er te zien is ook  moet kloppen. Daarom is er nu een onderzoek gaande om de functies van de verschillende ruimtes te bepalen.

Beeckestijn gaat 1 maart aanstaande weer open voor bezoek. De inrichting is dan voorlopig klaar, voor bezoekers weer interessant en voor de vrijwilligers weer een mooie taak weggelegd. De presentatie van het Museumhuis-verdieping Beeckestijn volgt later. Het plan is dat Beeckestijn eind mei 2019 als ‘Museumhuis- verdieping’ opent.

 

 

 

Nieuws

Beeckestijn wordt gelinkt aan Museumhuis Bartolotti in Amsterdam.

Tentoonstelling ‘RESONANCE’, 8 juli t/m 30 september 2018, was de laatste in een reeks kunsttentoonstellingen georganiseerd door Bianca Vooges, curator

Huis Beeckestijn zal als Museumhuis Verdieping gaan functioneren in samenhang met Museumhuis Bartolotti aan de Herengracht in Amsterdam. Vereniging Hendrick de Keyser heeft na onderzoek ontdekt dat de architectuur van Huis Beeckestijn, na de grote verbouwing/verfraaiing door de Familie Trip-Van Hoorn(eigenaar van B in 1716),  veel overeenkomsten heeft met de plattegrond van het huis van de familie  in Amsterdam. Het bijzondere/afwijkende in beide huizen is dat de beide (symmetrisch geplaatste) trappen achterin het huis werden gepositioneerd en de grote-/ontvangst- zaal aan de voorkant van het huis. Dat was in die tijd niet gebruikelijk. De trappen werden gewoonlijk in het midden van het huis geplaatst en de ontvangstzaal aan de tuin kant.

Tevens hebben een aantal bewoners van Huis Bartolotti Huis Beeckestijn als zomerverblijf bewoond,  te weten: de familie Nicolaes Corver (17eeeuw, in eigendom) en de familie Petrus Hendrik Holzman (vanaf 1883 als huurder).Kortom genoeg lijntjes die Huis Beeckestijn en Huis Bartolotti met elkaar verbinden. Vereniging Hendrick de Keyser zal stap voor stap beginnen met de inrichting van de diverse vertrekken en de daarbij behorende informatie op schrift.

 

 

 

Nieuws
Nieuws
Nieuws
Nieuws
Loading...