Huidige Tentoonstelling

Vanaf zaterdag 14 april tot en met 1 juli is de tentoonstelling ‘Anthologie’ te bezichtigen in het hoofdhuis van de historische Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid.

De titel ‘Anthologie’ (bloemlezing), sluit goed aan bij de fraaie tuinen van Beeckestijn waar de Vereniging Natuurmonumenten het afgelopen najaar met behulp van scholieren en vrijwilligers meer dan 40.000 stinzenbollen heeft geplant. In het huis wordt het begrip ‘Anthologie’ op een bijzondere manier door de deelnemende kunstenaars ingevuld: Oude tulpenfoto’s, bloemstillevens, een ‘verlies’, Aziatische bollen aangevuld met een ‘drama op de bosgrond’….

De deelnemende kunstenaars zijn allen fotografen:
Margriet Smulders, Henze Boekhout, Piet van Leeuwen, Harold Strak, Hanny Suidgeest en (postuum) Leendert Blok. Leendert Blok is vertegenwoordigd middels zijn foto’s uit de collecties van Liesbeth van der Maat, Henze Boekhout en Piet van Leeuwen.

Van Leendert Blok (postuum) zijn 3 grote afdrukken uit 1925 te zien, hij fotografeerde tulpen in de buurt van Lisse en Hillegom.
Hana Ikebana, is Japans bloemschikken. Zij gaan een aantal bloemstukken in de hal plaatsen. Henze Boekhout laat zijn foto’s van dramatische takken zien op een bosgrond. Piet van Leeuwen kweekt al jaren de Aziatische bol Arisaema, de bloem lijkt op een gloeilamp, bladeren in grillige vormen en patronen. Margriet Smulders maakt enorme stillevens van bloemen, verwijzend naar schilderijen. Harold Strak fotografeert ingesponnen insecten, Arthropoda, zw/w foto’s met een speciale camera gemaakt., wat overblijft is een vorm.
Dan komt er ook een hommage, een boek te liggen over een verlies.

Welkom!
Bianca Vooges, Curator Beeckestijn

Samenstelling en productie: Bianca Vooges, curator Beeckestijn

‘Anthologie’
14 april t/m 1 juli 2018
Open: donderdag t/m zondag van 11.00 -16.00 uur.
Typografie en fotografie afbeelding: Henze Boekhout (Titel: ‘Ventilatora’, lambda print, 2006).

Toegangsprijzen

volwassenen 4 euro
kinderen tot 12 jaar gratis
jeugd tot 18 jaar 2 euro
50% korting voor: donateurs Stichting Beeckestijn, leden Natuurmonumenten, donateurs Landschap Noord-Holland, donateurs Vereniging Hendrick de Keyser, 65 + en donateurs van de Stichting Vrienden van Beeckestijn.

Hoe er te komen

Met de auto

Ga vanaf de A9 naar de A22, neem de vervolgens de afslag Velsen-Zuid/IJmuiden en volg de bordjes Beeckestijn.

Met de trein

Vanaf Station Driehuis, wandeling van 20 minuten: u arriveert aan de achterzijde van Beeckestijn, door de tuinen loopt u naar het hoofdhuis. Op station Driehuis is de ov-fiets beschikbaar.

Stichting Beeckestijn organiseert jaarlijks verschillende tentoonstellingen in het hoofdhuis. Bij het samenstellen van een tentoonstellingen wordt altijd geprobeerd een verwijzing te maken naar de architectuur of de natuur die de buitenplaats zo bijzonder maakt. Voor ideeën voor tentoonstellingen kunt u contact opnemen met Bianca Vooges via tentoonstellingen@buitenplaatsbeeckestijn.nl.

Het huis is geopend voor bezoekers van donderdag t/m zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

Loading...